De nieuwe oogsten van 2019 zijn binnen

Champagne Francis Orban Oogst 2019

Top oogst voor Champagne Huis Francis Orban.

Francis Orban , 4e generatie en eigenaar van het gelijknamige Champagne Huis is zeer tevreden . De oogst van 2019 leverde een buitengewoon hoge kwaliteit van de Pinot Meunier op , ondanks een lager volume . Dit was het gevolg van voorjaarsvorst in mei en extreem hoge temperaturen gedurende enkele dagen in de zomer . Zoals bekend is Pinot Meunier de basis druivensoort , dat voor de champagne gebruikt wordt. Vanwege de ideale balans van alcohol, zuurgraad en suikergehalte betekent het huidige oogstjaar in de toekomst een Millésime . Hetgeen wil zeggen een Champagne van een uitzonderlijk oogstjaar. Uiteraard zal men 6 jaar geduld moeten hebben i.v.m. de rijpingsperiode in de kelders . Ook zal men nog tenminste 24 maanden moeten wachten voor de Brut Reserve en en de Brut Rosé en 36 maanden voor de Brut Prestige . Gelukkig kunt U nu bij ons zelf oogsten met de Champagnes , die wij op voorraad en op dronk zijn .

Trilogie Champagne Francis Orban

Trilogie van onze Champagnes Francis Orban op dronk.

Afgebeeld de Brut Reserve, samengesteld uit 100% Pinot Meunier druif , waarvan 50% van het jaar van botteling en 50% van reserve wijn. Vele malen onderscheiden met diverse medailles. In de neus vers fruit , met name abrikozen en witte perzik . En in de mond een lange frisse en boomgaard fruitige afdronk. Vervolgens de Brut Rosé , ook weer met 100% Pinot Meunier druivensoort . Voor de compositie is gekozen voor 50 % wijn jaar botteling en 50 % reserve wijn , waarvan 36 % Pinot Meunier en 14 % rode Meunier . Beide Blanc de Noirs worden 24 maanden in de kelders bewaard , sur lattes , alvorens verkocht te worden. Tenslotte de Brut Prestige , dit keer bestaande uit 50 % wijn van jaar botteling en 50 % reservewijn. Als uitstapje van Francis Orban is de reserve wijn geblend met 60 % Pinot Meunier en 40 % Chardonnay druif . Dit levert een karakter champagne op met aromatisch pallet . Flirt van de zachte Pinot Meunier en de frisheid van de Chardonnay . Een Champagne met een heerlijke, elegante finish vol boomgaardachtig fruit . Deze goden drank is 36 maanden gerijpt in de kelders.

Oogst 2019 Domaine de MaouriesDe nieuwe oogsten van 2019 zijn binnen

Ook bij de sympathieke wijnfamilie Dufau is de oogst naar volle tevredenheid binnengehaald. Inmiddels 4 generaties lang wordt op het wijngoed Domaine de Maouries in het departement Gers bijzondere wijnen geproduceerd. Geen wijnen , die men zo maar even wegdrinkt . Vanwege de aparte en vaak onbekende druivensoorten uit de Midi-Pyrénées vereist het drinken van deze wijnen extra bewustwording. Belangrijk is vooraf te weten, wat voor type smaak men gaat drinken. Ruik , proef licht in het voorste gedeelte van de mond en laat de wijn rustig bewegen in het middengedeelte van de mond , alvorens te genieten van de afdronk. Zo leer je deze wijnen waarderen en worden zij een regelmatige partner bij de juiste gerechten of als aperitief. Uiteraard zijn de geoogste wijnen nog niet op dronk en kunt U reeds nu genieten van onze huidige collectie op voorraad.

Tropisch verassing met winterkost

Tropische Verrassing met winterkost.

Hele opmerkelijke combinatie ontdekten wij afgelopen weekend . Eerst dronken wij als aperitief , goed gekoeld , de Fruits Blanc , witte Cote de Gascogne van het Domaine de Maouries . Later bleek deze wijn een perfecte begeleider te zijn bij een stampot van zuurkool , spekjes en warme worst . Les Fruits is samengesteld uit 100 % Gros Manseng druivensoort . Men ruikt tropisch fruit en lichte bloemengeur en al proevende ervaart men de exotisch frisse smaak van passievruchten . Zeer aangenaam is de zweem van ananas en een licht zoetje in de afdronk . Krijg niet de indruk , dat wij met een zoete wijn te maken hebben , integendeel plezierig zoetje, dat niet verveelt . Overigens is Les Fruits ook een goede partner bij een toastje met gerookte zalm en of gerookte paling.

Cailloux de Pyren

Ontdek de Cailloux de Pyren , volle rode Madiran wijn

Onze grote favoriet is voor de echte wijnliefhebber , die het avontuur wil aangaan. Geen wijn om even tussen neus en lippen door weg te slikken , maar er bewust van te genieten. Merendeels Tannat druif wordt gebruikt , namelijk 90 % , aangevuld met 5 % Cabernet Sauvignon en 5 % Cabernet Franc . De naam Tannat komt van Tan Tanin en stamt uit het Occitaans, een streektaal , waaronder het Gascons valt . De blauwe druivensoort heeft sterke concentratie tannine , ontstaan door de donkere kleur van de druif . Vanwege rijping in eikenhouten vaten ontstaat er een verzachting van de tannines en levert een intens rode wijn van een grote complexiteit op . De wijnfamilie Dufau heeft de weerbarstige tannat druif gestroomlijnd door de combinatie met Cabernet Sauvignon en Franc. Cailloux de Pyren , een volle fruitige rode wijn , die een goede balans geeft met een stevig en smaakvol gerecht . Aroma’s van rijp fruit , zoals zure kersen, vijgen en cassis en in de mond noten van zoethout , vanille en pruimen . Inmiddels staat onze nieuwe bestelling weer klaar voor deze Madiran wijn gebotteld in 2016 . Reeds nu op dronk , maar ook zeer geschikt als bewaarwijn , zeker nog tussen de 5 à 8 jaar . Tot slot hebben wij heel goede ervaring met deze wijn als begeleider van kaasfondue of de kaasschotel .