Geschiedenis Cognac François Peyrot

Geschiedenis Cognac François Peyrot

Le Vignoble des Bergeronnettes

Het landgoed van de familie Peyrot, omringd door de wijnstokken. Toepasselijk dat ” au chemin du paradis ” het huisadres is. In dit gebied, de Grande Champagne de Cognac, waan je je niet alleen in het paradijs, maar ben je ook werkelijk in het Paradijs van de cognac. Dè Locatie voor Top Cognac. Ooit begon het allemaal bij overgrootvader Jean Baptiste in 1893 als wijnbouwer. Waarschijnlijk voelde hij zich geroepen tot de passie voor de grond en de wijn.

Geschiedenis Cognac François Peyrot

Geschiedenis Cognac François Peyrot

Maar het echte werk startte pas in 1956 , toen grootouders Jean en Mathilde zich bezighielden met het distilleren en maken van cognac. Toendertijd bestreek de wijngaard slechts 7 hectare. Echter het merendeel van de cognac ging naar de groothandelaren uit de regio. Tot op de dag van vandaag blijven de herinneringen aan Mathilde, getuige de bottelingen van Heritage . Deze inmiddels 59 jaar oude cognac komt nog uit Lot 1958, de barrique , waar Mathilde haar eau de vie op fust gebracht heeft. Langzamerhand, stukje voor stukje werd de wijngaard groter.

La Famille Peyrot

familie portret Peyrot

Geschiedenis Cognac François Peyrot

In 1970 namen vader François en moeder Gisele het bedrijf over van hun ouders . Eindelijk gingen zij voor het eerst onder eigen naam “ Cognac Francois Peyrot “ produceren. Zodoende ging het eerste flesje VSOP over de toonbank. In de loop der jaren werd het landgoed uitgebreid tot 25 ha. Tegelijkertijd  kwamen zonen Patrick en Stéphane en dochter Nathalie de familie versterken. Heden ten dage is Patrick de belangrijkste man in het bedrijf, maar conform de Franse hiërarchie is François de baas en is zijn wil wet.

Geschiedenis Cognac François Peyrot

Geschiedenis Cognac François Peyrot

Conform de filosofie van de familie geest wordt er gestreefd naar kwaliteit boven kwantiteit. Zoals blijkt uit het gebruik van technologie , die rekening houdt met ecologie en omgeving. Met als gevolg een methode van grasbeheersing de ” Culture Raisonnée ” , die een goede harmonie tussen fauna en flora teweegbrengt. Hiermee wordt het gebruik van pesticiden en chemische bestrijdingsmiddelen overbodig gemaakt. Zowel het zakelijk verantwoord beleid van de wijngaard als een goede controle op de kosten zijn belangrijke onderdelen in het geheel.

Geschiedenis Cognac François Peyrot

Reeds in 2006 is Drenth International gestart met de import voor Nederland  van de collectie uit het Cognac huis Francois Peyrot. Inmiddels 11 jaar bestaat onze zakelijke relatie, die zich onderscheidt door een warme persoonlijke band. Wij zijn dan ook trots Ambassadeur te zijn voor de familie Peyrot in Nederland als importeur en distributeur. Wederzijds vertrouwen en respect voor elkaar vormen de basis voor succes.

Geschiedenis Cognac François Peyrot

Ambassadeur in Nederland voor Cognac François Peyrot

Onderstaande email van 3 nov. 2017 spreekt voor zich.

Bonjour Ger et Rina, Sans aucun doute vous êtes de vrais Ambassadeurs pour le cognac, et nous vous en remercions Grace a votre énergie déployer et vos effort de communication, les produits de la maison PEYROT sont bien représenter en hollande.

Amitié a vous deux.

Patrick et François

Geschiedenis Cognac François Peyrot

COGNAC , Nectar der Goden, zoals Victor Hugo het omschreef.

Eigenlijk zijn de Hollanders de grondleggers van de cognac bereiding. Reeds in de 17e eeuw voeren zij met hun schepen de Charente op en sloegen wijn in. Jammergenoeg was de kwaliteit van een laag gehalte en nam de wijn veel ruimte in beslag op het schip. Zodoende ging men de witte wijn branden. Hierdoor kon men meer vervoeren en de drank was langer houdbaar. Bovendien had het hout een gunstige invloed op de wijn en werd er succesvol brandewijn verkocht. Uiteraard was dit succes de Franse leveranciers niet ontgaan en ging men ook over op het distilleren van witte wijn , maar dan met een dubbele distillatie. De Alambic !

Geschiedenis Cognac François Peyrot

Het stadje Cognac

Sindsdien had dit plaatsje aan de rivier de Charente zijn naam aan deze sterke drank verbonden. Gedurende 150 jaar  floreerde de Cognac handel , totdat het noodlot toesloeg. Helaas werd Europa getroffen door de Philloxera , een verwoestende druifluis, die in 16 jaar tijd 85 % van de druivenstokken vernietigde. Uiteindelijk kwam de redding vanuit Amerika . Met behulp van resistente Amerikaanse wijnstokken ging men de bestaande struiken enten. Dientengevolge dat men massaal overging op de Ugni Blanc druif. Weliswaar levert dit een magere en eenvoudige wijn op. Hoog zuurgehalte en laag alcoholgehalte van 8 tot 8,5 % . Maar bij uitstek geschikt voor een hoogstaande cognac .

Geschiedenis Cognac François Peyrot

Sinds 1938 heeft men de cognac streek ingedeeld in 6 districten, cru’s. Uiteraard is De Grande Champagne de Cognac het beste gedeelte , de Premier Cru . Tevens is dit ook het gebied, waarop zich het landgoed van François Peyrot bevindt , rijk aan kalkgrond . Tot slot  de betiteling Fines , hetgeen betekent, dat 100 % van de druiven afkomstig zijn van het eigen landgoed uit Grande Champagne de Cognac .