Pineau des Charentes , partner van de kaasschotel

Het Cognac huis François Peyrot heeft naast de cognac en haar likeuren een specialiteit : Pineau des Charentes ! Zoals op de bovenstaande foto te zien is , drie uitvoeringen . De Pineau des Charentes is een versterkte wijn , dat verkregen wordt door de most van de druiven te mengen met 1 jaar oude cognac . Vervolgens laat men in het geval van de Blanc ( wit ) en Rubis sur Merlot ( rood ) het 5 jaar op eikenhouten fust rijpen . Als de Pineau des Charentes aan verschillende graadmeters voldoet , wordt het op fles gebracht en krijgt het de betiteling : Appellation Pineau des Charentes Contrôlée . De afbeelding in het midden van de foto betreft de Vieux Pineau des Charentes . Deze fles is voor de echte liefhebber van de Pineau des Charentes . Eerst vindt de rijping plaats in een vat van 5000 liter gedurende 5 jaar en daarna nog eens 7 jaar in een fust van 220 liter . Zoals Patrick Peyrot het verwoordde : deze Pineau des Charentes vertegenwoordigt de gehele poëzie van de Charentes streek . In tegenstelling tot de jongere Pineau 17 % alcohol , ligt dat bij de oude op 18 % .

Verrijk uw kaasschotel met de Pineau des Charentes

Tijdens een wijnproeverij in 2006 in een locatie van het Barbizon Hotel kwamen wij Betty en Martin Koster tegen. Zij etaleerden in hun stand een groot assortiment kazen . Dit was ook het jaar , dat wij met de import van cognac en likeuren waren gestart . Oh ja , daar zat ook nog Pineau des Charentes bij . Voor ons een nog onbekend drankje . Na de ontmoeting met de twee kaasgoeroes kwam daar verandering in . Betty overtuigde ons van de mooie combinatie tussen Kaas en Pineau des Charentes . Zij is schrijfster van diverse kaasboeken , zit haar leven lang al in kaas en bezat in 2006 een kaas en delicatesse zaak in Santpoort . Zij werd onze eerste klant en tot op de dag van vandaag neemt zij trouw de Pineau des Charentes van ons af . Op dit moment bezit zij naast hun kaasimport , samen met echtgenoot 2 zaken , één in Amsterdam en de andere in IJmuiden . Tevens levert zij aan een groot aantal horecazaken haar kaas eventueel gecombineerd met de Pineau des Charentes van François Peyrot . Zodoende zult U af en toe bij een kaasplankje een glaasje Pineau van ons merk geschonken krijgen .

Pineau des Charentes en het kaasplankje

Afgebeeld het kaasplankje van l’Amuse , kaas en delicatesse zaak van Martin en Betty Koster , met natuurlijk de Pineau des Charentes Blanc van François Peyrot . Na de introductie van de Pineau des Charentes bij l’Amuse in 2006 volgden vele sectorgenoten haar voorbeeld . Binnen enkele jaren was de Pineau des Charentes niet meer weg te denken als partner van mooie kaassoorten . Onze verkoop van de Pineau des Charentes van François Peyrot vond grotendeels plaats bij de kaas en delicatesse zaken . In de loop der jaren haakten een aantal klanten voor onze Pineau af . Concurrentie van andere drankjes , fusies in de kaaswereld en het verwateren van interesse voor de Pineau zorgden ervoor , dat de consument ook niet meer met dit mooie product bij de kaaswinkel in aanraking kwam . Gelukkig zijn er in 2023 nog een aantal klanten in de kaas en delicatesse branche , die nog getrouw de Pineau des Charentes van François Peyrot afnemen . Uiteraard wordt de Pineau des Charentes regelmatig bij de slijter en wijnhandel verkocht . Hopelijk wekt mijn verhaal weer wat nieuwsgierigheid op bij de kaashandel en herontdekt men weer de match met de Pineau des Charentes . De feestelijke maanden komen eraan en is er tijd voor het kaasplankje met de heerlijke versterkte wijn van François Peyrot . Le mariage : Pineau et Fromage !

Kaas en Pineau des Charentes , een goed huwelijk !

Inderdaad vormen kaas en Pineau des Charentes een lang en trouw huwelijk . De Pineau des Charentes heeft een lange traditie en is bij toeval in 1589 door een wijnboer ontdekt . Bij vergissing werd bij een vat cognac de most toegevoegd . Men had het vat niet direct nodig en pas vele jaren later kwam de wijnboer dit vat weer tegen en ontdekte een bijzondere drank . Dit werd de geboorte van de Pineau des Charentes . De rode versie van François Peyrot bestaat uit 100 % merlot druif , afkomstig van het eigen landgoed . Het is een goede vervanger voor de rode port en matcht goed met kazen van de geit en schaap . In de feestmaanden gebruikten sommige kaashandelaren een grote Blue Stilton kaas om daar een gat in te maken en vervolgens de omgekeerde fles Pineau des Charentes Rubis sur Merlot in te plaatsen . Na het 6 weken te laten impregneren levert het een heerlijk resultaat op en kunnen de nieuwsgierige klanten eindelijk de kaas gaan proeven . Naast de combinatie met kaas is de rode Pineau ook lekker bij bittere chocolade . De Pineau des Charentes Blanc is samengesteld uit Ugni Blanc en Colombard druivensoort . Het is de meest avontuurlijke van de twee Pineaus . Een leuk experiment van één van onze klanten bleek het vullen in het kuiltje van de Langres kaas met de witte Pineau . Natuurlijk zijn er vele combinaties te bedenken , waar de kaasspecialist wel raad mee weet .De Pineau des Charentes wordt gekoeld gedronken en kan na opening fles maandenlang in de koelkast bewaard worden . Maar of dit zal gebeuren , is nog de vraag . Informeer bij uw kaashandel naar de Pineau des Charentes van François Peyrot of in uw favoriete restaurant . Trouwens als apéritief is de Pineau ook erg geschikt . Kaas & Pineau des Charentes , onafscheidelijk !