Merlot Oogst voor de Pineau des Charentes

Oogst Merlot druif 2018

Merlot Oogst voor de Pineau des Charentes

De familie Peyrot, François met zonen Stephane en Patrick van het Cognac Huis François Peyrot zijn druk in de weer met het binnenhalen van de oogst 2018. Traditioneel wordt gestart met de Merlot druif. Met name deze druif wordt voor 100 % gebruikt voor het produceren van de Pineau des Charentes Rubis sur Merlot. Allereerst worden de Merlot druiven verzameld en laat men deze enkele dagen rijpen. Zoals de Fransen het benoemen is de  ” Macération ”  een cruciale stap voor de rode wijn bereiding. Vanwege het optimaal verkrijgen van de rode kleur moeten de schillen en pitten meegisten en inweken tijdens deze alcoholgisting. Vervolgens vinden de persingen plaats voor het verkrijgen van de nectar. Tenslotte vindt na een dag of 10 de mutage plaats . Het rijpingsproces wordt onderbroken door toevoeging van 1 jaar oude eau de vie . In feite de beginfase van de latere cognac.

Merlot Oogst voor de Pineau des Charentes

Merlot Oogst voor de Pineau des Charentes

Nu de oogst binnen is en het traject van persen en gisten plaatsgevonden heeft, kan de verkregen most op fust gebracht worden. Helaas zal men nog 5 jaar moeten wachten, alvorens de Pineau des Charentes Rubis sur Merlot gebotteld wordt. Niet getreurd, want deze specialiteit uit de Cognac streek is volop aanwezig bij een behoorlijk aantal verkoopadressen. Als belangrijkste ambassadeurs voor de Pineau des Charentes gelden voor ons de Kaas en Delicatesse zaken . Niet verwonderlijk, want deze versterkte wijn voelt zich erg prettig bij de kaasschotel . Als extra stimulans en aansporing tot kennismaken met deze drank bieden wij de mogelijkheden tot verkoop van miniaturen in 50 ml en cilinderbuisjes met 25 ml. aan . Enkele ondernemers , zoals kaasspeciaalzaak Ed Boele in Den Haag spelen hier goed op in . De buisjes worden tezamen met een favoriete kaas verkocht  of worden gecombineerd in een relatie pakketje. De Pineau des Charentes smaakt het best gekoeld tussen de 8 à 10 graden C. en drinkt men uit een tulp glaasje . Vanwege het alcohol gehalte van 17 % kan de aangebroken fles maandenlang in de koelkast bewaard worden. De praktijk leert , dat dit niet vaak gebeurt. Uiteraard vindt men onze Pineau des Charentes ook bij de slijter/wijnhandel  en bij een aantal gerenommeerde restaurants.