Heritage Cognac , pronkstuk van de familie Peyrot

Heritage Cognac , pronkstuk van de familie Peyrot

Heritage Cognac , pronkstuk van de familie Peyrot

De meest exclusieve cognac van dit familie bedrijf . Héritage , dat staat voor erfstuk , is het bewaarde geheim , dat elk jaar in bescheiden aantal op de markt verschijnt . Ook dit jaar hadden wij als importeur het voorrecht om een beperkt aantal flessen te mogen aanschaffen . Het betrof de Héritage van het vat 1958 , het jaar dat Charles de Gaulle president van Frankrijk werd . François Peyrot was als tienerjongen werkzaam op het landgoed , toen moeder Mathilde de eau de vie op fust bracht . De familie is altijd zuinig op deze vaten geweest en pas na 50 jaar werd er op kleine schaal gebotteld . Vele malen heeft men weerstand geboden tegen verzoeken uit China en de VS om de gehele voorraad op te kopen . Integendeel elk jaar werd een beperkt aantal gebotteld en tegen een faire prijs verkocht in een eenvoudige verpakking met traditioneel etiket . Héritage , de cognac van 1958 is een Brut de Fût , hetgeen wil zeggen , dat de cognac rechtstreeks vanuit het vat ongefilterd wordt gebotteld . Op het moment , dat wij onze bestelling plaatsen , vindt dit plaats . Tevens wordt de fles voorzien van een etiket met aanduiding date nr. 019.58 . Opmerkelijk is het verschil in alcoholgehalte , dat per vat kan variëren . Op dit moment bestaat onze voorraad uit 43 % alcohol . Tijdens ons bezoek aan het landgoed in juni j.l. kregen wij van Patrick Peyrot , 4e generatie , te horen dat de volgende bestelling afkomstig zal zijn uit vat 1959 met een hoger alcohol gehalte . Goed bericht over de Heritage . Komende week op 26 augustus krijgen wij nog de laatste flesjes afkomstig uit vat 1958 binnen . Inmiddels op 3 dec. 2019 uitverkocht , nu vervangen door vat 1959 !

Heritage verpakking

Heritage Cognac

Nieuwe verpakking voor de Héritage , nostalgisch etiket met handgeschreven tekst in traditionele fles . Typerend voor het sympathieke familie cognac huis kiest men voor keurige eenvoud zonder  al teveel luxe op de fles , zoals de grote multinationale concurrenten plegen te doen . Uitgangspunt is het maken van een mooi product , dat verkrijgbaar is voor een redelijke prijs en voor iedereen toegankelijk . Men vindt duidelijke informatie op de geschenkdoos , zoals het landkaartje van de cognac streek . Hieruit blijkt , waarin Cognac François Peyrot zich onderscheidt . Het is een Premier Cru gelegen in de Grande Champagne de Cognac , het beste gebied in de Cognac regio . Bovendien is het een Fine , hetgeen wil zeggen , dat de druiven uitsluitend afkomstig zijn van de Logis de Bergeronnettes , het wijnlandgoed van de familie Peyrot . Leerzaam is ook het schema betreffende het distilleren van de wijn teneinde de eau de vie te verkrijgen . De Alambic , stelsel van verschillende distilleer apparaten , uitgevoerd in rood koper , waarbij de wijn twee maal gestookt wordt alvorens als eau de vie op fust te gaan .

Heritage met ugni blanc

Come back van de Cognac ?

Internationaal zeker , maar ook in Nederland bemerken wij een groeiende belangstelling onder publiek tussen de 30 en 50 jaar . Inderdaad is het oubollige beeld van Cognac met het roken van een sigaar aan het verdwijnen en maakt het plaats voor eigentijds , nieuw ontdekte cocktails. Cola cognac of Cola Tonic zijn hier voorbeelden van . Wel vanuit kwaliteit overwegingen voor wat betreft de Cognac François Peyrot deze mix te maken met de Sélection cognac , 3 tot 6 jaar gerijpt . Uiteraard gaat onze voorkeur uit naar het ontspannen genieten van een glas zuivere cognac . Zoals op de afbeelding te zien is , wordt de uiteindelijke Cognac verkregen uit het sap van de druivensoort Ugni Blanc . Heritage , inmiddels 60 jaar oud , is ook verkrijgbaar in cilinder buisjes met inhoud 25 ml. , nu nog op voorraad 59 jaar . Wij hebben dit voor enkele slijters laten maken om hun klanten een eerste kennismaking te laten maken zonder direct een fles te kopen . Ook bij François Peyrot bemerkt men een verhoogde vraag naar cognac , hetgeen geresulteerd heeft in het toevoegen van nieuw perceel voor de wijnbouw .  Cognac ook de nieuwe Lifestyle in Nederland ? De tijd zal het leren .