Gers wijnen van Domaine de Maouries

Gers wijnen van Domaine de Maouries

Gers wijnen van Domaine de Maouries

Van het departement GERS in ZW Frankrijk zijn deze wijnen afkomstig . Gers wijnen van Domaine de Maouries , toepasselijke woordspeling. Het was niet alleen Ger’s keuze , maar ook die van Rina was  bepalend  voor de samenstelling van deze collectie . Tijdens onze reis door Frankrijk hebben wij op uitnodiging van Claire Dufau een wijnproeverij op het landgoed meegemaakt . Wij waren erg verrast door 2 appellations , nl. Madiran , rood en de versterkte wijn en de Côtes de Gascogne , wit en rosé . Reeds in 1907 is de familie Dufau gestart met de wijnbouw en bezitten nu een wijnperceel van 28 ha. Hoog in het vaandel staat het respect voor de natuur , hetgeen resulteerde in het certificaat HVE ( Haute Valeur Environnementale ) . Zoals het prachtige landschap rondom het domein laat zien , een ideale balans van flora en fauna . Wijnmaken is een serieuze zaak voor de familie met persoonlijke inbreng en prioriteit voor kwaliteit boven kwantiteit . Hierdoor vonden wij genoeg raakvlakken om op een kleinschalige wijze een start te maken met vier soorten . Ter plekke werden van deze wijnen 6 flessen gekocht om thuis onder andere omstandigheden opnieuw te proeven . Thuisgekomen hebben wij op verschillende dagen weer geproefd en een aantal van onze klanten de flessen gedoneerd om een oordeel te geven . Eigen bevinding en positieve reacties van anderen hebben ons overtuigd om toch tot een kleinschalige import over te gaan. Wat ons overige assortiment betreft , is het slechts een kleine aanvulling met een bijzondere toegevoegde waarde .

Onze collectie van Domaine de Maouries

LesFruits-Blanc

Les Fruits Blanc

Het bovenstaande plaatje nodigt al uit om een glaasje te proeven. En daar zul je geen spijt van krijgen . Heerlijk gekoeld in het glas komen de aroma’s van exotisch fris fruit je tegemoet , zoals ananas en passievruchten met een bescheiden bloemengeur .Verwacht geen Chardonnay, Sauvignon Blanc of een Alsace wijn , want deze wijn geeft een heel ander smaakgevoel . Geen snel wegdrinkwijntje . maar een wijn om echt bewust van te genieten. Zeer toegankelijke smaak , een verrassend vleugje ananas met een licht zoetje . zorgen voor een wijn, die niet verveelt. Samengesteld uit 100 % Gros Manseng druivensoort . een druivenras met een uitzonderlijke smaak en een bijzonder elegant karakter . Aangeplant op koele en klei-kalkachtige ondergrond doet deze soort het erg goed , zoals op het Domaine de Maouries in de Gers . Heerlijk als aperitief , maar ook begeleider van vele gerechten , ideaal bij de Chinese en Indonesische keuken . Recentelijk kregen wij een tip van een bevriende relatie , dat deze wijn een mooie match vormde met vers gerookte zalm en licht uitgesmeerde mierikswortel . Ook werd ” Les Fruits Blanc ” als heerlijk betiteld bij een warme salade .

 

 

Les Grains Rose

Les Grains, Le Vin rosé fruité .

Deze fruitige Rosé wijn van  Domaine de Maouries is bestemd voor de avontuurlijke fijnproever . Samengesteld uit 80 % van de druivensoort Fer Servadou , herkenbaar door de zachte subtiele smaak van donkerrood fruit . Het was een bewuste keuze van de familie Dufau om 20% tannine rijke Tannat druif toe te voegen voor extra body . In de neus ervaart men een sterk geparfumeerde geur van frambozen en verse aardbeien. In de mond vol fruit , fris met in de finale een aangename lange afdronk met een licht zuurtje . Een ongecompliceerde wijn op een mooie zomerdag , lekker gekoeld , ontspannen genieten in de tuin , op de boot of op terrasje . Lekker als aperitief bij Tapas of in de zomerperiode een heerlijke begeleider bij de picknick.

 

Madiran.CaillouxDePyren-2

Cailloux de Pyren , rode Madiran wijn

Onze grote favoriet, die wij slechts enkele malen in Frankrijk gedronken hebben . Deze volle , ronde wijn gebotteld in 2016 , bezit 2 appellations nl. AOC en AOP Madiran . Bovendien in de Guide Hachette 2019 , wereldberoemde Franse wijninformatie gids , een vermelding van 1 ster . De kleur van de wijn, la robe , straalt levendige kersen uit met aroma’s van rijp fruit , zoals zure kersen , vijgen en cassis . In de mond noten van zoethout , vanille en pruimen , die zorgen voor een volle afdronk met perfecte balans van tannines .

madiran

Persoonlijke betrokkenheid vindt men ook terug in de familienaam weergave op de kurk . Ideale keuze van de familie Dufau wat betreft de verwerkte druivensoorten , Tannat 90 % , 5 % Cabernet Sauvignon en 5 % Cabernet Franc . Dit zorgt voor een mooie soepele structuur met zachte tannines in de lange afdronk . Voor de ZW Fransen een aanbeveling bij gerechten als gekonfijte eendenboutjes of lamsbout . Voor liefhebbers van pasta een echte aanrader . Tevens zal deze Madiran wijn het uitstekend doen bij de kaasschotel .

Liqueur de Maori

Vin de Liqueur , Maori

De uitstraling van de fles met een afbeelding van een Maori stam masker  maakte ons al nieuwsgierig . Deze Vin de liqueur is een specialiteit van de wijnfamilie , 100 % Tannat druif . Heel bijzonder is, dat het gistingsproces ongeveer na 5 dagen onderbroken wordt door toevoeging van de Marc de raisins, destillaat van verschillende druiven. Vervolgens wordt de wijn likeur ongefilterd en zonder conserveringsmiddelen op fles gebracht om verder te rijpen. Hierdoor kan er in de loop der tijd een heel licht natuurlijk depot ontstaan . Onze huidige collectie , gebotteld in 2013 , kan het beste rechtop bewaard worden . Na opening fles , van 0,5 ltr . kan de Maori moko nog 8 tot 10 dagen in de koelkast bewaard worden . Ideale temperatuur van schenken is 5 gr. C. De collectie van 2013 kan nog 3 jaar ongeopend bewaard worden . Deze drank bezit een donkerrode kleur en is vrij compact, vertoont geuren van gekonfijt fruit , zoals pruimen en dadels. De smaak is heel apart, niet met andere tussenproducten te vergelijken . De smaak is vol , tannine rijk, iets zoetig met fruit, maar transformeert abrupt naar kruidig bitter in de afdronk . Kenners vinden deze likeur wijn goed combineren met donkere chocolade en chocolade gerechten of als dressing over aardbeien salade .