CHAMPAGNE FRANCIS ORBAN, Uniek en Onderscheidend.

familie en medewerkers aan het plukken van de druiven voor champagne Francis orban

Champagne Francis Orban, de Historie

Het begon allemaal in 1929 met overgrootvader Léopold Orban, geldend als pionier voor de champagne productie in het dorp. Vervolgens werd zijn werk voortgezet door grootvader Gaëtan Orban en nam vader Pol Orban het wijnstokje over teneinde de familietraditie in stand te houden. Champagne en Orban werden een onafscheidelijke combinatie. Tenslotte besloot zoon Francis Orban , geboren in 1980 in de kroningsstad Reims, zich bij de familie aan te sluiten, nadat hij zijn studie oenologie en wijncultuur in 1999 had afgrond.  Bovendien benutte hij deze kans om zijn vergaarde kennis in de praktijk toe te passen. Uiteindelijk werd hij in 2007 eigenaar en verbond zijn eigen naam aan de Champagne ! ” Champagne Francis Orban ” was geboren. Met als gevolg een eigentijdse Champagne.

21271074_10210113534896854_339318747025433940_n
Pinot Meunier in de ochtend21369670_10210113545937130_8724609161484228504_n

Pinot Meunier in de namiddag

Francis Orban Champagne

Vier soorten met 100 % Pinot Meunier

Voor Brut Réserve, Extra Brut, Brut Rosé en de l’Orbane  wordt 100 % Pinot Meunier gebruikt, hetgeen een fris en boomgaard fruitig karakter geeft. Voor de productie van 1 fles Champagne is ongeveer 1,2 kg. druiven nodig. Het franse woord ” Meunier ” betekent molenaar. Het wijnblad heeft witachtige afzettingen , gelijk aan meel, vandaar de naam.

10906104_10203379451828986_485394482349481712_n21371302_10210113549777226_7964017471324928332_n

Pinot Meunier,

Dit is de belangrijke druivensoort , waar het bij Francis Orban om gaat. September 5  2017 . de dag waarop de oogst van de Pinot Meunier binnengehaald werd. Met vereende kracht worden de druiven met de hand geplukt, waarbij de gekneusde soorten worden verwijderd en de gave druiven in kratten naar de persmachines gebracht. Mager rendement op de oude wijnstokken. Ofschoon er minder druiven dit jaar zijn, is er een mooie balans in alcohol 9,6 % en zuurgraad 7,9 %. Bovendien een suikergehalte van 9,7 % , dat vervolgens na de chaptalisatie naar 11 % gaat. Er is nog veel werk te verrichten, alvorens U na minimaal 2 jaar deze Champagne kan proeven.

Brut Rosé

.21414975_10210125832524287_5090831519486951920_o21366600_10210125839204454_2890957083401556169_o21366596_10210125836724392_2208665083429589773_o

 

Zoals hierboven te zien is, worden de kratten met deze Pinot Meunier druiven uit het perceel ” Les Mainvilles”  gehaald en komen zij in aanmerking voor de productie van de Brut Rosé.

CHARDONNAY

21370873_10210132833779314_1424177400236116833_n21433076_10210132835299352_7146022517412065537_n21369235_10210132833059296_8742339657073229553_n

De oogst van de Chardonnay, de druivensoort , dat gebruikt wordt voor de Brut Prestige. Deze is echter samengesteld uit 50 % Pinot Meunier , die zojuist geoogst is en 50 % Réserve. Deze Réserve is weer verdeeld in 60 % Pinot Meunier en 40 % Chardonnay druivenras. De opbrengst van 2017 is mager ,vanwege hagelschade in april, dat meer dan 40 % van de oogst verwoestte. Slechts 3300 kg. druiven kon geperst worden, resulterend in mooie alcohol waarden van 10,5 %.

21430605_10210113639779476_4888429010107699884_n21430227_10210113641459518_8083907353953788179_n21371117_10210113643379566_7410493888910800293_n21314675_10210113643979581_799771157425047134_n14362673_10207227598270242_9171842009399206208_o

Ter illustratie de eerste persing van de Pinot Meunier oogst, die op 5 september 2017 plaatsvond. Resulterend in een mooie balans tussen alcohol 9,6 % en zuurgraad 7,9 %. Ten eerste verricht men een zachte persing van 4000 kg druiven , Cuvée genoemd , met uiteraard de Coquard pers . Met als gevolg  het meest zuivere, heldere en delicate sap van 2050 liter . Bovendien bevat dit sap veel suikers en zuren voor de frisheid en aroma, die weer ideaal zijn voor de houdbaarheid. Vervolgens volgt er nog een tweede persgang, de Taille , onder hogere druk en dat geeft 500 ltr sap ( most ) . Hierbij neemt het tannine niveau toe en de zuurgraad af.

Laat U verrassen !

Champagne Francis Orban L’Orban

Info Decanter (1)
IWSC 2017 London Gold Award

 

bout-lorbane-coffret

Decanter 2017 Bronze 88  pts

francis-orban-23-sept-201614370112_10207251756114173_680744210026512336_n

Champagne  Francis Orban.

23 september 2016 vond de oogst plaats van de Pinot Meunier druiven , bestemd voor de L’Orbane , de meest prestigieuze Champagne van Francis Orban. Druif voor druif afkomstig van deze meer dan 55 jaar oude wijnstokken worden door experts geselecteerd en met grote zorgvuldigheid handmatig geplukt. Allereerst vindt er een rijping van 12 maanden plaats op eiken houten fusts zonder malolactische fermentatie , gevolgd door rijping sur lattes van 5 jaar . Uiteindelijk levert deze productie een beperkt aantal flessen van Haute Couture Champagne op van een uitzonderlijk jaar.

http://champagne-francis-orban.fr